Történelmi emlékhely lett az egri vár

A kormány idén január 1-jétől összesen 39 magyarországi helyszínt történelmi emlékhellyé nyilvánított. A magyarországi várak és erődítmények közül történelmi emlékhellyé nyilvánította a kormány az Egri várat.

Az olyan kiemelkedő jelentőségű épített, vagy természeti helyszínek válhatnak történelmi emlékhellyé, amelyek a magyar nemzet, vagy a hazánkban élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bírnak, vagy ahol az ország politikai, kulturális életét befolyásoló, ezért megemlékezésre alkalmas intézkedések történtek.

Egy híján negyven történelmi emlékhely van az országban, ebből kettő Heves megyében. Berecz Mátyás, az egri vármúzeum történész muzeológusa szerint az egri vár jó ideje kultuszhelynek számít, és az, hogy a kormány nemrégiben történelmi emlékhellyé nyilvánította, csak megerősíti ebben a státuszában. Az is remélhető, hogy az állam felelős gazdaként folyamatosan ügyel arra, hogy az épületek állaga ne romoljon tovább. Utalt arra is, hogy kevés olyan honi emlékhely van, amely történelmi vonatkozásban csak pozitív üzenetet hordoz. Az egri vár közéjük tartozik.

turizmusonline.hu: Nemzeti és történelmi emlékhelyek
heol.hu: Történelmi emlékhely lett Eger és Recsk
heol.hu: Remélik, pénz is jár a címmel

Ez a cikk az Egyéb kategória bejegyzése. Bookmark the permalink.