“Ami a viselet mögött van” – kiállítás

Péntek délután muzsikaszóra tartottak katonai toborzót a Budai Várban. Nem állt be a hadiállapot: Jánváry Zoltán fotóművész, grafikus kiállításának megnyitójára hívta fel ezzel a figyelmet a Magyarság Háza.

A Magyarság Házának idei első nyilvános rendezvényeként nyílt meg a budai várban, a Szentháromság tér 6. szám alatt „Ami a viselet mögött van… Vitézek a végeken” címmel Jánváry Miklós kiállítása. Az Egyesült Államokban élő festőművész, grafikus fotográfiái a XVI-XVII. századi magyar végvári vitézek fénykorát idézi meg tíz magyarországi hagyományőrző csoport mintegy száz tagja közreműködésével. Jánváry Miklós ötven képén a hagyományőrzők láthatók saját, korhű viseletben, amely magyarországi kézművesek munkáját dicséri. Az öltözetek készítői között található ceglédi gyapjúszövő, karcagi ötvös, több késes, fegyverkovács, bőrműves, viseletvarró, zsinór és paszománykészítő, csizma és zászlókészítő. Az ősi magyar fegyvertartási módokat ma már több száz hagyományőrző egyesületben gyakorolják.

A végvárak a XV-XVI. században a török hódítás ellen épültek az Adriától a Dunántúlon át Erdélyig. A magyar védelmi rendszer egész Európa védvonala volt, az ott élő, önfeláldozásukról híres lovas és gyalogos katonák nem csak saját hazájukat, hanem Európát is védték az oszmán hódítóktól. Végvári vitéz volt a magyar nyelvű költészet első kiemelkedő alkotója, Balassi Bálint is, aki számos versben örökítette meg a magyar vitézek bátorságról és emberségről példát adó életét.

A három hétig nyitva tartó kiállításon Jánváry Miklós fotográfiái mellett számos ruhadarab és korabeli fegyver is megtekinthető a Magyarság Háza aulájában. A Magyarság Házát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hozta létre, célja, hogy az összmagyarság hajdan volt értékeit és jelenlegi kultúráját bemutassa. A kiállítás létrejöttében segítségére volt a Hadtörténet Múzeum és a Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrzési főosztálya is

Fényképek a megnyitóról:
Jánváry Zoltán
Dessewffy Zsolt
Balatoni Imre

A kiállítás képei a “The Hungarian Hussar” linken is megtekinthetőek

Ez a cikk az Egyéb kategória bejegyzése. Bookmark the permalink.