Bemutatkozás

Az Egri Históriás a hódoltság kori magyar hadtörténelem, illetve a korabeli katonaság életmódjának és harcmodorának kutatásával és bemutatásával foglalkozik. Programjaink a török kor világába nyújtanak egyedülálló bepillantást. Történelmi témájú rendezvényeket és ismeretterjesztő előadásokat szervezünk az érdeklődők számára, melyen közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a végvári vitézek mindennapjairól, valamint a különböző hideg- és tűzfegyverek alkalmazásáról. Úgy véljük, a történelem testközelből – élményszerű tapasztalatok segítségével – ismerhető meg a legjobban és egyben a legélvezetesebb módon. Ennek érdekében törekszünk a hallgatóság minél nagyobb mértékű bevonására és interaktív módszerek alkalmazására.

A cég 2009 végén alakult, de alapítói másfél évtizedes szakmai tapasztattal rendelkeznek a katonai hagyományőrzés és a történelmi interpretáció területén, mely hazai viszonylatban szinte egyedülálló. Korábban olyan nagyszabású programok szervezését menedzselték, mint a „Tudomány és hagyományőrzés” országos konferencia (2006) és az „Eger Ostroma” emlékcsata 2008-ban. Utóbbi négy napos rendezvényen 100 hagyományőrző működött közre és a becslések szerint 7-8 ezer fő látta az előadásokat.

Kiemelt célunk nemzetközi tapasztalatok alapján új interpretációs technikák hazai bevezetése és alkalmazása. Nemzetközi partnerünk Európa legnagyobb történelmi interpretációs szerződésével rendelkező cége, a londoni Past&Pleasures, akik kizárólagos joggal szerveznek állandó programokat egyes kiemelt királyi helyszíneken (Tower of London, Hampton Court, Dover Castle).