Egerről és az egri várról elsőként szinte mindenkinek az Egri Csillagok, s az oszmán török felett aratott 1552-es diadal jut eszébe. Dobó István, mint a kereszténység Herkulese, a vár pedig a kereszténység védőbástyájaként került be a köztudatba a korabeli Európában. Takáts Sándor neves történetíró a legnemzetibb századként hivatkozik az 1500-as évekre. “Mozgalmas, élénk, tüzes, változatos és minden ízében magyar világ járta akkor nálunk.” – írta. Az Egri Históriás segítségével ebbe a csodálatos korszakba – a végvári vitézek küzdelmes világába – nyerhetnek egyedülálló bepillantást.

A tematikus programok során kiemelt szerepe van az interaktivitásnak, hiszen a történelem testközelből – élményszerű tapasztalatok segítségével – ismerhető meg a legszórakoztatóbb és a legélvezetesebb formában.

Számunkra nincs két egyforma vendég, így nincs két egyforma esemény sem. Az adott programot mindig megrendelőink kívánságai szerint alakítjuk ki. Amennyiben kínálatunk felkelti érdeklődését, kérjük lépjen kapcsolatba velünk, hogy személyre szabott program- és árajánlatot készíthessünk Önnek.


Rendhagyó történelemóra osztálykirándulóknak

Az egri vár kétségtelenül az iskolai kirándulások egyik legnépszerűbb célpontja. Minden évben több ezer diák érkezik az évszázados falak közé, hogy jobban megismerhesse az Egri Csillagok, s a végvári vitézek hősies világát. Számukra állítottuk össze az alábbi programot, hogy a kirándulás több legyen egyszerű múzeumlátogatásnál. A gyerekek így rendhagyó módon ismerhetik meg az egykori harcok színhelyét, a katonai mesterség fortélyait, valamint betekintést nyernek a török kor emberének hétköznapi életébe, szokásaiba. Olyan élményt kaphatnak, mely egy életre emlékezetessé teszi az egri látogatást és az itt hallottakat. Elsősorban felső tagozatosoknak és középiskolásoknak ajánljuk.

Az osztályt a vármúzeum kapujában fogadják a korhű viseletbe öltözött előadóink, majd rövid köszöntést követően felkísérik őket az Ágyúdombra. Ott a kompánia kapitánya üdvözli a megjelenteket és röviden felvezeti a programot. Ezt követően a gyerekek megtekintik az egri vár 1552-es rekonstruált állapotát bemutató 3D animációs rövidfilmet, majd rendhagyó vezetéssel egybekötött látogatást tesznek a vártörténeti és a börtön-kiállításban, valamint a vár nevezetes helyszínein. Így össze tudják hasonlítani a filmen látott egykori állapotokat a mai környezettel.

A séta után egy interaktív múzeumpedagógiai előadás keretében közelebbről is megismerhetik az egykor itt élt végvári katonaság közelharci fegyvereit, a török-kori viseleteket és a korabeli harcmodort. A program végén megtekintjük a Kazamata sötétbe borult folyosóit, amit fáklyával a kézben fedezhetnek fel.

A viselet- és fegyvertörténeti előadásra természetesen kihelyezett iskolai előadás keretében is lehetőség van – a tananyaghoz kapcsolódó önálló foglalkozás keretén belül.


Viselet- és fegyverbemutató előadás

„A magyar katonát mind a hazai, mind az idegen írók minden időben magasztalásokkal halmozták el. Acélkarú, törhetetlen szívű s félelmet nem ismerő férfiaink ugyan mindig voltak, de a XVI. és a XVII. században ezrével és ezrével terem az ilyen. Nem is a magyar, hanem a külföldi ember írta a XVI. században, hogy a hazaszeretet eredeti magyar virtus! Külföldi költők énekelték meg a magyar katona hazafias gondolkozását, önfeláldozási készségét, vitézi szellemét s vakmerőségig menő bátorságát.” (Takáts Sándor: Bajvívó magyarok)

A végvári vitézekről szólva így nem lehet megkerülni a hadi mesterség dolgát, hisz életüket ízig-vérig áthatotta. A hódoltság kora ugyancsak bővelkedett harcokban, s deli huszáraink még békeidőben is keresték a lehetőséget a virtuskodásra, s az ellennel való megmérettetésre. „Virtus vulnere viret” azaz Sebtől díszlik a vitézség – tartották.

Előadásunk a maradék hazát a hódító oszmánokkal szemben elszántan oltalmazó katonáknak állít emléket. Kik voltak ezek a bátor harcosok, s milyen életet éltek egykoron? Milyen fegyverekkel és hogyan harcoltak? A történelmi háttér ismertetésével párhuzamosan bemutatjuk a vitézlő rend tagjainak jellegzetes viseletét, a török kori fegyverek használatát, s a korabeli harcászatot.


Az udvariasság formái változnak: de szíves fogadás öt század előtt sem vala más, mint napjainkban; s ki valaha egy jó magyar ház küszöbén, mint kedves vendég lépett át, elképzelheti Eger várnépének magaviseletét. A szíves gazdák nemes faja, hála az égnek! nem fogyott ki még e hazában!

A várőrség darabontjai fogadják vendégeinket a vár kapujában, majd kísérik fel őket az Ágyúdombra, ahol a vár hadnagya s ágyúlövés köszönti az érkezőket. A Zay Ferenc által 1550-ben Egerben öntetett ágyú másolatát a pattantyús tüzér segítségével akár az egyik vendégünk is elsütheti. A “tűzkeresztség” után mosolygós egri leánykák pálinkával és juhtúrós pogácsával kínálják a jó szívvel érkező vándorokat.

A Vendégvárás kiváló felvezetése lehet bármely csoportos rendezvénynek, mely megalapozza a látogatás felejthetetlen hangulatát.


Interaktív történelmi kalandjáték, csapatépítő tréning

“Fél évszázadnál tovább Eger vára volt vitézségünk és emberségünk igazi iskolája! Aki a magyar vitézi kor mesés világát akarja papírra vetni, annak szeme Eger vára felé forduljon. Itt éltek legjobb vitézeink. Ide gyülekeztek a harcon forgott vén vitézek s a hírnévre vágyó ifjak egyaránt; mert tudták, hogy Eger vára a legjobb vitézi iskola. Dobó és Mekcsey szelleme uralkodott itt állandóan. S ez a szellem lelket adott minden vitézbe, aki Eger várának kenyerén élt.” (Takáts Sándor)

Zárkándy és Székely kapitányok pedig emígy fogalmaztak: “Eger várába hadban jártas, harcon forgott és tudós vitéz kell, s nem olyan, aki a szülői házban nevelkedett! A hadiismereteket csak a végházakban s a főurak kastélyaiban lehet megszerezni!”

Vendégeinknek e vitézi iskola kijárására lészen lehetőségük. Az egri tisztek előbb vártákra osztják a vendégsereget, majd elrendelik a portyázást. Hisz közel a hódító török, s szükség van minden segítségre!

A kalandjáték során különböző történelmi jellegű feladatokat kell teljesíteniük, mely során tanúbizonyságot adhatnak erejükről, bátorságukról s ügyességükről a résztvevők. Az egyes feladatok helyszíneit egy térkép alapján önállóan kell felkutatniuk a kompániáknak, ahol egy-egy vitéz vagy egri leányka lesz segítségükre. Változatos próbatételek – mint például íjászat, kardkitartás, ágyúgolyó-hajítás, számszeríj, kelevéz-dobás, kótya-vetye, huszárvirtus, fejszedés és aknamunka – várják a leendő vitézeket. A sikeres portyát követően hadi tettük elismeréseként a vár hadnagya tiszteletbeli vitézekké avatja őket. E jeles esemény bizonyítékául kívánság szerint míves oklevelet is kiállíthatunk.


Hősök nyomdokán – exkluzív vártúra

A vitézek a vendégek fogadását követően bemutatják a korabeli fegyverek használatát, majd rendhagyó tárlatvezetés következik, mely során korhű ruhába öltözött interpretátoraink mesélik el a vár és az egykori végváriak történetét, mutatják meg a vár titkos föld alatti világát (Kazamata és Börtönkiállítás).


Reneszánsz lakoma és mulatság

A program méltó befejezése lehet egy exkluzív reneszánsz vacsoraest a Dobó-bástyában. Az udvari zenészek hangulatos muzsikája, a különleges török-kori ételek s a kiváló egri borok garantálják az életre szóló élményt.

  1. Tűzzsonglőrök
  2. Mátyás király asztalánál
  3. Reneszánsz élőzene
  4. Korhű étkek, korhű környezetben
  5. Excluzív vacsoraest
  6. Borkóstoló a Kazamatában


Díszőrség és reprezentáció

Szeretné rendezvényét emlékezetesebbé tenni vendégei számára? Ünnepélyes alkalmakon strázsálhatnak a díszőrök, választható helyszíneken. Őrhelyenként párosával posztolnak és igény szerinti időközönként a vezénylőtiszt felvezetésével, dobkíséret mellett váltják egymást.


Íjászbemutató és lövetés

A vendégek megismerhetik a középkori visszacsapó íj használatának fortélyait gyakorlott íjászok segítségével. A lövetés időtartamát és a lőállások számát, valamint helyszínét igény szerint lehet választani.